Ini Punca Agong Letak Jawatan? Tun M Belum Buka Mulut.

SULTAN Muhammad V meletakkan jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong berkuat kuasa serta-merta, hari ini.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz dalam satu kenyataan hari ini berkata, peletakan jawatan baginda itu dibuat selaras Perkara 32(3) Perlembagaan Persekutuan dan sudah dimaklumkan secara rasmi kepada Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja melalui warkah yang diutuskan kepada Setiausaha Majlis Raja-Raja.

Ini Punca Agong Letak Jawatan? Tun M Belum Buka Mulut.

Berikut adalah kronologi Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15:

14 Oktober 2016: Sultan Muhammad V dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 bagi tempoh lima tahun pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-243 (Khas), menggantikan Sultan Kedah, Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

13 Disember 2016: Sultan Muhammad V melafaz sumpah memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong ke-15 manakala Sultan Perak Sultan, Nazrin Shah pula mengangkat sumpah sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

31 Januari 2017: Berkenan menerima Darjah Yang Maha Utama Kerabat Diraja Malaysia (DKM) daripada kerajaan Malaysia.

24 April 2017: Sultan Muhammad V ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 dalam satu istiadat penuh dengan tradisi Kesultanan Melayu di Istana Negara.

24 April 2017: Berkenan berangkat ke Majlis Santapan Diraja untuk kali pertama sempena pertabalan baginda.

3 November 2017: Berkenan menerima menghadap Putera Charles dan isteri baginda, Camella di Istana Negara.

10 Mei 2018: Berkenan menerima menghadap Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri ketujuh di Istana Negara selepas gabungan Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum ke-14.

16 Mei 2018: Memperkenan rayuan pengampunan penuh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu Ketua Umum PKR dan diberi pembebasan serta-merta. Anwar kini presiden parti itu.

18 Mei 2018: Berkenan menerima menghadap Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Istana Negara untuk menyerahkan senarai nama Anggota Parlimen yang dilantik sebagai Menteri Persekutuan baharu.

2 November 2018: Sultan Muhammad V bercuti sehingga 31 Disember 2018 untuk menjalani rawatan dan sepanjang tempoh itu Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah selaku Timbalan Yang di-Pertuan Agong menjalankan tugas-tugas Yang di-Pertuan Agong.

4 Januari 2019: Sultan Muhammad V berkenan menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Ismail Petra, Kubang Kerian, Kelantan.

6 Januari 2019: Sultan Muhammad V meletak jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong XV

Telah tular satu khabar yang mengejutkan sejak semalam bahawa Sultan Muhammad V bakal menamatkan tugasan sebagai Yang Dipertuan Agong lebih awal atas sebab-sebab tertentu yang tidak diketahui.

Perkara ini dikatakan tertiris selepas Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja Melayu yang membincangkan perihal itu.

Ini menjadikan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah sebagai pengganti namun baginda telah menyatakan hasratnya untuk menolak perlantikan sebagai Yang Dipertuan Agong atas sebab kesihatan yang tidak mengizinkan beliau menjalankan tugas sebagai Agong dengan baik.

Justeru itu, giliran seterusnya sepatutnya jatuh kepada DYMM Tuanku Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail ibni Sultan Mahmud Iskandar Al-Haj di mana Raja-Raja Melayu sudah bermesyuarat dan bersetuju bahawa Baginda Tuanku Sultan Johor akan ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang ke-16.

Mesej itu juga mendakwa perkhabaran ini tidak menggembirakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana seperti yang telah diketahui umum Keluarga DiRaja Johor dan Mahathir mempunyai sejarah hitam di masa silam kerana Mahathir adalah individu yang bertanggungjawab mengurangkan kuasa Raja-Raja yang pada ketika itu Sultan Johor menjadi Agong Malaysia.

Sejurus selepas tersebarnya desas-desus ini, Mahathir memberi amaran mengatakan tiada sesiapa termasuk raja, tidak boleh disentuh undang-undang.

“Tiada peruntukan yang mengecualikan mana-mana orang daripada kedaulatan undang-undang.

“Ada mahkamah khas untuk raja-raja tetapi undang-undang sama seperti undang-undang yang dikenakan ke atas orang kebanyakan. Raja-raja juga mesti menghormati undang-undang.” kata perdana menteri dalam catatan pertama di blognya tahun ini.

Reaksi ini dianggap satu penolakan dan bantahan terhadap perlantikan Sultan Johor sebagai Agong seterusnya dan menurut perkhabaran itu lagi telah ada usaha untuk menggagalkan pertabalan itu.

Sultan Johor sebagai Agong yang baharu di mata Mahathir adalah sebagai suatu penghalang kepada segala rancangannya.

Berikut adalah mesej yang tular di media sosial;

Berita yang terbaru kami terima ialah berkenaan Mesyuarat Khas Majlis Raja2 yang membincangkan perihal Sultan Muhammad V yang bakal menamatkan tugasan Yang Dipertuan Agong lebih awal atas sebab-sebab tertentu.

Giliran seterusnya untuk menaiki takhta ialah Sultan Pahang namun Baginda telah menyatakan hasrat untuk menolak perlantikan sebagai Yang Dipertuan Agong atas sebab kesihatan Baginda yang tidak mengizinkan.

Justeru itu, giliran berikutnya ialah kepada DYMM Tuanku Sultan Johor di mana Raja2 Melayu sudah bermesyuarat dan bersetuju bahawa Baginda Tuanku Sultan Johor akan ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang ke-16.

Bagaimanapun, berita ini tidak menggembirakan seseorang, siapa lagi jika bukan Mahathir. Beliau berdendam kesumat pada Keluarga DiRaja Johor dan akan buat apa sahaja perkara untuk memastikan Sultan Johor tidak ditabalkan sebagai Yang Di-Pertuan Agong.

Mahathir tidak dapat menerima hakikat bahawa beliau perlu mengadap DYMM Sultan Ibrahim selaku Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada setiap hari Rabu sebelum beliau mempengerusikan mesyuarat kabinet.

Mahathir kini gelabah, terdesak dan mengarahkan jenteranya supaya melakukan apa sahaja untuk menghalang Sultan Johor dari bersemayam di Istana Negara.

Ini kerana Mahathir sedar, bahawa Sultan Johor akan meletakkan kepentingan rakyat dan negara melebihi segala-galanya dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak untuk kepentingan politik mereka semata-mata.

Baginda akan bersikap tegas, menitahkan perkara yang hak dan menyuarakan bantahan terhadap perkara yang batil lebih2 lagi jika ia melibatkan kebajikan rakyat.

Mahathir sudah tentu tidak selesa dengan keadaan seperti itu kerana ia akan mengganggu segala perancangannya kerana sehingga kini tidak ada siapa yang berani menegur pentadbirannya yang semakin menyimpang jauh dari kehendak rakyat.

Keputusan Majlis Raja2 supaya Sultan Johor ditabalkan sebagai Yang Di-Pertuan Agong yang baharu adalah satu keputusan yang amat tepat dalam mana negara sekarang berada dalam keadaan terumbang-ambing akibat terlalu banyak politiking, kos sara hidup yang tinggi, keadaan ekonomi yang menguncup serta hubungan luar negara yang merosot teruk.

Kita mengharapkan rakyat Johor khususnya dan rakyat Malaysia seluruhnya supaya mendoakan supaya Mahathir gagal menyekat sekaligus menyaksikan DYMM Tuanku Sultan Johor ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang ke-16.

Amin ya rabbal alamin.

Namun sejauh mana kebenaran perkhabaran ini masih lagi tidak dapat disahkan.

Kerajaan menghormati keputusan Sultan Muhammad V yang meletakkan jawatan sebagai Yang Di-Pertuan Agong pada Ahad.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata beliau sendiri agak sedih dengan keputusan itu namun ia perlu diterima dan dihormati.

“Ke Bawah Duli meletakkan jawatan dan kita menghormati keputusan Ke Bawah Duli Tuanku. Namun saya rasa sedih kerana Ke Bawah Duli menjadi Yang Di-Pertuan Agong apabila kita menukar kerajaan dan Majlis angkat sumpah Perdana Menteri. “Ia merupakan sejarah,” katanya ketika ditemui media selepas hadir pada Majlis Penutup Persidangan Makmal Kemanusiaan 2.0 di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada Ahad.

Malah jelas Wan Azizah, bagindalah yang telah memberi pengampunan kepada suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik kerajaan Pakatan harapan mengambil alih tampuk pemerintahan.

Kenyataan Wan Azizah ini merupakan respon pertama bagi pihak kerajaan selepas pengumuman yang mengejutkan seluruh negara oleh Sultan Muhammad V yang meletakkan jawatan baginda selaku Yang Di-Pertuan Agong.

Tambah Wan Azizah, pihak kerajaan mengetahui perkara berkenaan selepas menerima kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Istana Negara pada petang Ahad.

Bagaimanapun Timbalan Perdana Menteri itu tidak pasti bilakah Majlis Raja-Raja akan bermesyuarat untuk menentukan pengganti atau melantik Yang Di-Pertuan Agong yang baharu.

Sumber dari AbuLeman