Perginya Pada Malam Jumaat Di Tempat Yang Paling Mulia. Kata-katanya Terakhirnya Ini Seakan Tahu Masanya Semakin Hampir.

Innalillahi wa inna ilaihi raaji’uun اِنّا لِلّهِ وَاِنّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ

SENYUMAN TERAKHIR PENUH KEIMANAN, begitu bertuah saudara saya (Zainal) yang telah di solat jena zahnya di Masjidil haram dan dikebumikan pada Hari Khamis malam Jumaat.

Beliau adalah manusia mulia yang terpilih untuk menghembuskan nafasnya yang terakhir di Tanah Suci Makkah al Mukaramah.

Beliau sempat berkunjung ke pondok saya beberapa jam sebelum dijemput oleh Illahi. Pertemuan dan kunjungannya amat mesra dan gembira.

Kali pertama dan terakhir juga beliau telahmencium kedua pipi dan dahi saya sambil memegang erat tangan saya sambil merenung wajah saya dan meminta saya untuk ” tolong tengokkan keluarganya jika apa apa berlaku kepadanya”.

Saya agak terperanjat dengan perlakuannya itu dan cuma mampu menjawab, “In sha Allah”.

Rupa-rupanya itu adalh pertemuan terakhir kami. Kami begitu teruja untuk bertemu apabila mengetahui beliau dan keluarganya sedang menunaikan ibadah umrah pada waktu yang sama, saya telah nenjemputnya untuk ke pondok saya untuk bertemu setelah lebih 20 tahun tidak bertemu dengannya.

Sewaktu berbual santai beliau menyatakan bahawa beliau amat berharap dapat menghembuskan nafas terakhirnya di tempat bertuah ini.

Al fatihah untuk Allahyarham Abg Zainal dan Takziah untuk keluarganya. SENYUMAN TERAKHIR ini menggambarkan sesuatu yang indah sedang menantinya di alam sesudah ma ti…

sumber: kamal hisham jaafar JFK via depalmasp

Tanda-Tanda KemaatianYang Baik

Jika ada 20 tanda2 berikut, maati anda adalah maati yg baik (Husnul Khatimah)

1)Dapat mengucap kalimah tauhid (La ilaha illaLlah). Dalilnya hadis dari Muaz bin Jabal r.a (sesiapa yang akhir ucapannya ialah La ilaha illaLlah maka ia dapat masuk Syurga- Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud dan al-Hakim).
Justeru itu, hendaklah kita mentalqin orang kesayangan kita ketika sakratul mauut supaya dia sempat mengucap.

2)Maati hari jumaat. Dalilnya hadis riwayat Abdullah bin Amru bin al-Ash (Mana2 Muslim yang maati di siang hari Jumaat atau malam Jumaat, niscaya Allah selamatkankan dia dari fitnaah kubuur -HR Ahmad dan Termidzi). Walau bagaimanapun hal bukanlah bererti maati di hari selain jumaat tidak baik kerana baginda SAW sendiri wafat pada hari isnin.

3)Percikan peluh di dahi (Maati orang beriman itu dengan percikan peluh di dahinya -HR Ahmad, Termidzi, an-Nasa`iy, Ibn Majah, dan al-Hakim.)

4)Maati syahid di medan Jihad. (Barangsiapa yang terbuunuh pada jalan Allah (medan peraang) adalah maati syahid. Barangsiapa yang maati pada jalan Allah, maka ia maati syahid-Muslim). Terbuunuh (Maati syahid di medan peraang jihad) mungkin susah buat kita umat Melayu, kecuali mereka yg berada di medan Palestin, Iraq

5)Maati di jalan Allah. Ada hadis yang menyebut bahawa (barangsiapa yang terbuunuh pada jalan Allah (medan peraang) adalah maati syahid. Barangsiapa yang maati pada jalan Allah, dia maati syahid- Muslim).
Contohnya wanita Muslimah yang maati di Jerman, dibuunuh hanya kerana dia bertudung.

6)Maati kerana waabak taaun. Pada zaman dahulu waabak yang dikenali hanya taaun. Pada masa sekarang, terdapat banyak lagi waabak yang dikenali seperti selsema burung, SARS dan sebagainya. Sesiapa yang maati kerana dilanda waabak berkenaan, maatinya termasuk dalam kesudahan yang baik

7)Maati kerana leemas (al-gharq) seperti mereka yang leemas kerana baanjir, tsuunami dan sebagainya

8)Maati kerana sakit zat al-janb (paru-paru). Zat al-Janb maksudnya saakit tumbuk rusuk atau sakit sesak nafas, orang zaman dulu namakan ia zat alJanb, sekarang dikenali dgn pneumonia atau saakit paru-paru berair. Maka mereka yg maati disebabkan oleh komplikasi paru-paru adalah mendapat husnul khatimah.

9)Maati kerana komplikasi perut. Maati kerana komplikasi perut ni banyak jenis melibatkan perut dan intestines (usus), yang paling biasa ialah appendix dan kanser usus. Jadi jika seseorang membawa mauut kerana ada komplikasi perut dan usus, maka ia mendapat husnul khatimah, dapat syahid

10)Maati kerana kebaakaran. Sering kita membaca akhbar orang Islam yg maati kerana kebaakaran baik rumah atau kenderaan yang terlibat dgn kecelakaan jalanraya yg bertukar menjadi kebaakaran. Mereka ini juga termasuk dalam maati yg baik. Berilah berita gembira kepada keluarganya.

11)Maati kerana ditimpa keruntuhan seperti ditimpa batu, tanah runtuh dan sebagainya

12)Perempuan yang maati disebabkan anak yang dikandungnya. Dengan penjagaan kesihatan dan polisi kerajaan, ditambah dengan kecanggihan teknlologi perubatan yang moden, jumlah kemaatian akibat kelahiran agak menurun di negara kita sekarang. Namun jika ada mana-mana ibu yang mening gal kerana bersalin, dia mendapat syahid.

13) Maati kerana baatuk kering. (dan maati kerana batuk kering adalah syahid- tabraniy)

14)Maati kerana menjaga harta. (Barangsiapa yang maati kerana mempertahankan hartanya dia maati syahidMuslim)

15)Maati kerana mempertahankan agama. Dari Said bin Zaid (Barangsiapa yg maati kerana mempertahankan agamanya, maka dia syahid- Termizi).

16)Maati kerana mempertahankan diri dan keluarga. (barangsiapa yang maati kerana mempertahankan daarahnya (nyawanya) dia syahid, juga yang maati kerana mempertahankan nyaawa ahli keluarganya- tarmizi).

Perompaak memecah masuk dan selepas melakukan rompaakan, mereka hendak memperkoosa anak dan isterinya, maka ketika itu dia melawaan, lalu dibuunuh, maka itu adalah tanda maati syaahid atau maati baik.

17)Maati ketika berkawal, menjaga sempadan dan bertugas. Hal ini khusus utk tenteera dan mujahidin. (Berkawal sentri sehari semalam lebih baik daripada berpuasa sebulan dan mendirikan malamnya. Sekiranya ia maati, mengalir kpdnya pahala amalan yg telah dikerjakannya, berterusan rezki kepadanya dan aman dari fitan (azab kubuur-Muslim)

18)Maati ketika sedang mengerjakan amal soleh. Dari Hudzaifah r.a, Nabi bersabda (Barangsiapa mengucap syahadah dgn ikhlas, lalu maati, dia masuk syurga. Sesiapa yg berpuasa sehari dgn ikhlas, lalu maati, dia masuk syurga. Sesiapa bersedeqah dgn satu sedeqah dgn ikhlas lalu dia maati ketika itu, dia masuk syurgaAhmad). Seseorang yang mening gal ketika sedang mengerjakan amal soleh, maka dia maati dengan petanda yang baik

19)Mening gal di kota Madinah. Ibnu Umar r.a berkata bahawa Nabi SAW bersabda (barangsiapa yang mampou maati di Madinah, hendaklah dia maati di situ kerana sesungguhnya aku akan memberi syafaat terhadap sesiapa yang maati di situ- Ahmad, Termizi, Ibn  Majah, Ibn Hibban)

20)Maati dibuunuh oleh pemerintah yang zaalim. Dari Jabir r.a (penghulu syuhada’ ialah Hamzah abdul Muttalib dan lelaki yang berdiri kepada penguasa yang zaalim, maka dia menyeru dan menegaah penguasa tersebut lalu dia dibuunuh- al-Hakim)

MAKLUMAN

1)20 perkara ini merupakan tanda-tanda maati yang baik, yang disebut oleh Nabi Muhammad SAW dalam hadis yang pelbagai. Timbul persoalan, apakah seorang yang kufur dan syirik juga mendapat syahid hanya kerana maati pada hari jumaat? Atau hanya kerana maati leeemas? Sedangkan kufur dan syirik merupakan sebesar-besar dosa.

Tanda-tanda ini diibaratkan seperti keuntungan yang berlipat ganda dan menggiurkan namun bagaimana kita inginkan keuntungan berkenaan jika kita tidak berniaga dan tidak mempunyai modal asas.

Apa yang penting, kita hendaklah terlebih dahulu menyediakan tapak dengan mengerjakan solat, puasa, zakat dan perintah Allah yang lain serta mening galkan larangaNYA. Kemudian sama-samalah kita berdoa semoga kita semua mendapat maati dalam keadaan yang baik.

2)para ulama telah membahagikan syahid kepada syahid besar dan kecil. Syahid besar (ada juga menyebutnya sebagai syahid dunia akhirat) ialah mereka yang maati di dalam peperaangan menegakkan agama Allah.

Mereka tidak perlu dimandi dan dikapankan. Sementara syahid kecil (disebut juga sebagai syahid akhirat) merujuk kepada mereka yang maati dalam keadaan husnul khatimah selain daripada kes maati dalam peraang. Contohnya seperti maati kerana sakit perut, maati kebakaran, maati leemas, wanita yang maati bersalin dan sebagainya.

Wallahualam

Sumber: putrazulkhairi