Ibu Terjumpa May4t Anak Atas Katil. Selepas Post Mortem, Punca Kem4tiannya Sangat Menyedihkan

Pihak kami mengulang siar penulisan ini untuk manfaat bersama. Penulisan ini telah disunting bagi memudahkan pembacaan.

Mohon ampun dan maaf bukanlah niat untuk mengaibkan sesiapa malah lebih kepada iktibar dan pengajaran buat kita yang masih hidup agar tidak melakukan dosa dan sesuatu yg dilarang ALLAH kerana balasannya ALLAH bayar tunai tika di dunia lagi. Nauzubillah.

Kecenderungan menjalinkan hubungan s0ngsang bukan isu baru. Golongan ini begitu mudah diterima di negara Barat yang mengamalkan kebebasan dan kesamarataan hak tanpa diskrimin4si golongan minoriti yang semakin berkembang menjadi majoriti di sesetengah negara.

Tegarnya kaum yang menyerupai umat di zaman Nabi Luth ini mungkin tidak terfikir dalam kepala lelaki dan perempuan yang normal namun kecenderungan salah laku sek5ual ini terhadap kaum sejenis ini benar-benar memualkan.

Ibu Terjumpa May4t Anak Atas Katil. Selepas Post Mortem, Punca Kem4tiannya Sangat Menyedihkan

Mungkin apabila nyawa belum sampai di kerongkong, golongan ini mungkin bebas bersuara tetapi perkongsian cerita hasil bedah siasat doktor forensik terhadap seorang lelaki yang orentasi s3ksnya berbeza boleh dijadikan pengajaran buat semua.

“Mukanya hitam sehitam-hitamnya biarpun arw4h kulitnya tidak begitu. Wajahnya tetap kehitaman biar darahnya sudah dikeluarkan semasa post mortem tersebut. Ternyata Allah menunjukkan azab pelakunya untuk memberi kesedaran kepada orang sekitar.

Jadikan kisahnya iktibar kerana pengakhiran kehidupan manusia itu amat penting berbanding permulaan kehidupannya.

Baca perkongsian seperti ditulis oleh ZEEDA AZIZ di fb miliknya.

Cerita ni lekat dalam kepala saya berminggu-minggu.

Kisah ini diceritakan kepada saya dan kawan oleh seorang teman yang juga pakar forensik, dalam perjalanan kami menuju ke tempat makan.

Lelaki muda ni segak tampan orangnya. Berjaya dalam perniagaan. Belum berkahwin. Kem4tiannya hanya diketahui selepas beberapa hari kehilangannya.

Rutin anak ini setiap hari, dia akan menghubungi ibunya untuk bertanya khabar atau berkongsi cerita. Jadi apabila si ibu tak menerima panggilan langsung dari si anak, dia merasakan ada yang tak kena. Si ibu cuba menghubungi kawan baik anak.

Kawan baik ni kata, “anak makcik pergi bercuti”.
Si ibu tak percaya. Ini bukan perangai anaknya. Bercutilah ke mana pun, si anak tetap akan telefon ibu. Hubungan mereka cukup rapat. Anak manja mak.

Oleh kerana hati si ibu ni dah tak keruan, dia pergi ke rumah anak.

Anaknya ni orang yang cukup berjaya dalam perniagaan. Rumah besar, kereta mewah.

Terduduk si ibu apabila melihat jasad anaknya kaku di atas katil di bilik utama, tidak lagi berny4wa. Padanlah tiada lagi panggilan harian dari anak tersayang.

Polis kemudiannya datang untuk membawa mayyat ke hospital bagi melakukan bedah siasat. Punca kem4tian perlu diketahui kerana cara kem@tiannya diragui.

Menurut kata forensik, prosedur biasa post m0rtem, dar4h dari tubuh badan si m4ti akan dikeluarkan.

Ibu Terjumpa May4t Anak Atas Katil. Selepas Post Mortem, Punca Kem4tiannya Sangat Menyedihkan

Wajahnya ketika diatas meja bedah, kulitnya hitam sehitam-hitamnya. Berbeza dengan warna kulit sebenar arw4h ketika dia masih hidup, berdasarkan kepada gambar yang ada di rumahnya.

Sepatutnya selepas d4rah dibuang, warna wajah si matti akan kembali sekata seperti bahagian tubuh yang lain. Tapi ini tak berlaku. Wajahnya tetap hitam. Istighfar berkali-kali doktor ni.

Dari hasil laporan post-mortem, punca disimpulkan adalah disebabkan oleh s3kual asphyxia. Kem4tian ketika mengadakan hubungan s3ks.

Siasatan dijalankan secara terperinci oleh pihak berkuasa. Hasil siasatan mendapati ketika ianya berlaku, si m4ti bersama kawan sejantinanya sedang melakukan aktiviti er0tik beramai-ramai. Salah satu daripada permainan 5eks tu mengundang p4dah.

Teman lelakinya akhirnya ditangkap atas tuduhan membonuh. Si ibu pula sukar mempercayai cara kehidupan sebenar anaknya tetapi beliau harus redha. Semoga Allah mengampuni semua dosanya.

Dari perkongsian ini, saya simpulkan yang manusia ni, amalannya sewaktu hidup akan diperlihatkan hanya apabila nyawa sudah meninggalkan tubuh.

Wahai saudara-saudara seislam ku, ini pengalaman yang saya lalui sendiri. Janji Allah itu benar saudara-saudara ku. Ambillah pengajaran dan iktibar daripada pengalaman saya ini. Janganlah kamu ragu-ragu lagi dengan janji Allah.

Selagi kita masih bernafas, kita masih sempat lagi untuk bertaubat kepadaNYA..

Orang yang kita sangka dia jahat, wajahnya ketika dikapankan terpancar nur. Itulah jawapan untuk kita yang sentiasa bersangka buruk kepadanya. Hanya Allah sahaja yang tahu amalan hambaNya.

Mungkin pula yang kita puji baik sungguh la hamba Allah ni, tetapi wajahnya bertukar sekusam lebam di pandangan mata kita.

Tujuan Allah perlihatkan perkara ini kepada kita adalah untuk kita memperbetulkan kesilapan yang kita buat selagi masih diberi nyawa.

Harini post ini dinaikkan untuk berpesan kepada kamu yang terlalai terleka.

Apa yang kita lakukan di dunia ni, jika ianya melanggar hukum Allah, azabnya sangat berat. Kita boleh nak justify yang inilah biologi, psikologi, fitrah, hak manusia, pilihan masing-masing, kubur lain-lain. Tetapi apabila tamatnya riwayat kita, semua justifikasi tu tak berguna di alam sana.

“Pengalaman memandikan jen4zah p0ndan,” – Saya lihat air yang kekuningan keluar dari tubuh.

Berlaku di sebuah hospital, saya disambut oleh waris arwah iaitu ibunya yang ingin menyampaikan sesuatu kepada saya.

Ada sedikit debaran dihati saya namun demi tugas saya perlu laksanakan tanggungjawab ini hingga selesai. Menurut ibu 4rwah, jen4zah anaknya telah menukar jantina dari lelaki kepada perempuan.

InsyaAllah Sebelum saya cerita kisahnya, saya akan bagi sedikit penjelasan, bagaimana menguruskan jen@zah seorang lelaki atau perempuan muslim yang telah menjalani pembedahan penukaran jantina, siapa yang patut melaksanakan pengurusan j3nazahnya.

Tatacara uruskan jen4zah

Bagi menguruskan seorang lelaki atau perempuan muslim yang menukar jantina, jena5ah tersebut hendaklah diuruskan mengikut jantina asalnya dan diuruskan oleh warisnya atau pihak berkuasa agama.

Setelah saya bagi keterangan terperinci kepada ibunya, saya terus masuk ke bilik pengurusan untuk memandikan dan mengkafankan.

Saya dibantu 3 waris, ibu dan 2 orang abangnya, 3 waris ini sahaja yang ada, yang lain hampir 30 orang sahabat sahabat jen4zah ke semuanya sejenis sepertinya.

Sebelum saya mandikan, seperti biasa saya akan bentangkan kain untuk di kafankan siap-siap supaya mudah kerja saya.

Setelah selesai, saya mengangkat j3nazah ke tempat mandi, saya tutup pakai kain kafan dan buka pakaiannya, alhamdulillah putih kulitnya namun perlahan lahan ke seluruhan tubuh badan jenazah mula menghitam, sikit demi sedikit.

Ibu dan abang arw4h mula perasan, ibu arwah tidak dapat berkata apa-apa, seolah-olah sudah tahu apa yang akan terjadi setelah tahun mengenai jentina anaknya itu. Mengalir air mata ibu sehingga saya sendiri pun mengalirkan air mata.

Saya memulakan mandian dengan istinjak (buang najis), ketika saya istinjak itu, n4jisnya cukup banyak. Sehingga saya behenti, kerana saya rasa sudah terlalu lama saya istinjak, tetapi naj!snya tidak behenti keluar.

Saya terus menyucikan jenaz4h macam biasa, saya lihat air yang mengalir kekuningan keluar dari tubuh jen4zah dan yang lebih menyedihkan keluar dari kemal4lu4nnya nanah bercampur dal4rah dan juga ulat.

Selama itu jugalah mulut saya tiada henti memohon doa agar ALLAH SWT meringankan azab dan memudahkan urusan keatas arw4h agar dapat saya uruskan sempurna yang mungkin.

Perlahan lahan saya memasukkan kapas kedalam kem@lu4n jenazah dengan tujuan memberhentikan pengaliran dar4h tadi.

Ibu pengsan

Ibu jena5ah yang mulanya nak membantu saya untuk mandikan anaknya tadi pengsan, kerana melihat kejadian itu.

Saya terus mandikan anaknya, selesai saya mandikan dan wudukan, saya tutup keseluruhan tubuh jen4zah dengan kain kafan sebelum saya jiruskan dengan air sembilan.

Sedikit penerangan, air sembilan ini air yang dicampurkan, air kapor barus, air kayu cendana dan air sintok, air ini untuk mewangikan.

Setelah selesai saya jirus air sembilan tadi, saya bukak kain kafan tadi, sekali lagi ALLAH tunjuk kekuasaanNYA. Jenazah kelihatan sangat reput, bu4h dal4da palsunya mengecut.

Selesai saya mandi dan kafankan tadi, saya jemput kesemua sahabat sahabatnya tadi untuk duduk di depan j3nazah, saya mengambil peluang itu untuk memberi sedikit tazkirah dan hampir kesemuanya menangis.

Apa yang menyedihkan saya, tidak sampai beberapa minit jen4zah di angkat ke dalam van, sahabat sahabat jenazah tadi bergelak ketawa di tepi van jenaz4h itu, tak tahulah saya apa yang di sembangkan.

Allahuakbhar. Doa saya mudahan Allah membuka hidayah agar mereka berubah dan mudahan Allah mengampunkan juga do5a saya dan 4rwah sepanjang proses pengurusan bermula hinggalah selesai.

Sekali lagi saya memohan maaf, bukanlah niat saya untuk mengaibkan sesiapa, malah lebih kepada iktibar dan pengajaran untuk saya sendiri dan kita semua.

Pertukaran jantina dari lelaki kepada perempuan atau sebaliknya, melalui pembedahan, adalah haram di segi syara’ berdasarkan AL-Quran dan dipandukan Hadis.

Firman Allah dan hadis berkenaan menyerupai jantina lain

Allah mencipta manusia dengan sebaik-baik kejadian berbanding dengan makhluk yang lain.

Firman Allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya Kami ciptakan manusia dengan sebaik-baik bentuk”. (Surah AT-Tiin ayat 4)

Daripada Ibnu Abbas R.A. bahawa:

“Rasulullah mel4knat kaum lelaki yang menyerupai atau berlagak seperti wanita dan kaum wanita yang menyerupai atau berlagak seperti lelaki”. (Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Daripada Abu Hurairah R.A. beliau berkata:

“Rasulullah melakn4t lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki”. (Hadis Riwayat Abu Daud)

Nafsu adalah ujian. Lebih berat ujiannya dari melawan kanser. Lebih hebat ujiannya dari kehilangan ahli keluarga.

Ini kerana ujian nafsu cukup nikmat. Ujian yang buat kita rasa sedap, hebat, puas, ket4gih dan lalai. Bukan mudah nak tinggalkan perkara yang mengasyikkan.

Tetapi itulah bahagian dia. Ujian yang diberi itu mengagalkannya.

Kem4tian itu pasti dan akan jadi pengakhiran kita semua. Setiap saat boleh jadi yang terakhir.

Allah Maha Pengampun bagi mereka yang mahu bertaubat.

Sumber dari Nasihat Ustaz